Guido de Kanter: portfolio

 

In mijn portfolio

vind je een dwarsdoorsnede van waar ik me in het recente verleden mee bezig heb gehouden. Je treft hier proeven aan van mijn tekstschrijven, bijvoorbeeld voor websites van professionals, persberichten en productbeschrijvingen. Ik hoop dat er een voorbeeld bij staat in de richting van wat je zoekt (technologie wellicht?), zodat je erachter kunt komen of mijn schrijven bij je past wat betreft vorm en inhoud.

Mocht ik nog niet geschreven hebben over het terrein van jouw interesse of professie, neem dan toch contact met me op. Er zijn weinig onderwerpen die ik uit de weg ga, en ik garandeer een resultaat waar jij tevreden mee bent.

Mijn portfolio zou niet compleet zijn zonder voorbeelden van mijn interviews en ander journalistiek werk, waaronder verslaggeving en recenseren.


 

Tekstschrijven

Professionals

 • De Lopende Zaak/Yvonne Bontekoning, register-sportpodoloog, voetkundige, bewegingsanalist, en gediplomeerd hardloop-, langlauf- en Nordic Walkingtrainer. Teksten geschreven in 2022.
 • Mondzorgpraktijk Dosti, familiebedrijf met vestigingen in Vlaardingen en Zoetermeer. Teksten geschreven in 2022.
 • Marieke van Tienhoven, interimmanager in het onderwijs (site nog in aanbouw). Teksten geschreven in 2022.

Productbeschrijvingen


 

Schrijven over techniek

Journalistiek: How-to's HiFi.nl, online platform over geluidsapparatuur en muziek
 • Ik was er bij uitzondering een keer vroeg bij. Een verhaal uit 2004, getiteld Openbaring. Een uitgebreide handleiding over luisteren naar muziek van hoge kwaliteit uit je computer.
 • Test van een geïntegreerde versterker van het Britse merk Rega, de (allang weer geüpdate en dus niet meer leverbare) Brio 3. Ik was er zeer over te spreken.

Journalistiek: Recensies HiFi.nl, online platform over geluidsapparatuur en muziek
 • Ik noemde hierboven al mijn artikel Openbaring. Het is ook een luistertest van vier D/A-converters om aan te sluiten op de computer.
 • Test van een geïntegreerde versterker van het Britse merk Rega, de (allang weer geüpdate en dus niet meer leverbare) Brio 3. Ik was er zeer over te spreken.
MacFan, tijdschrift voor Apple-gebruikers
 • Test van de 'iPod Hi-Fi', een draagbare luidspreker van Apple uit 2006, bedoeld voor gebruik met de iPod. (Ik heb onlangs alle nummers van MacFan weten te bemachtigen. Ik ga dit artikel in december/januari as. scannen en uploaden. Informatie over de iPod Hi-Fi vind je tot die tijd op Wikipedia.)
 • Platen digitaliseren en in het kader daarvan ook een test van zeven verschillende geluidskaarten voor de Mac. (Ik ga dit artikel in december/januari as. scannen en uploaden.)

Wervend: Productbeschrijvingen

 

Persberichten


 
 • Ter gelegenheid van de opening van een ideële dierenkliniek in Amersfoort schreef ik dit persbericht. Voor SBS' Hart van Nederland was dit communiqué aanleiding om te komen filmen. De reportage is hier bewaard gebleven:
  https://vimeo.com/64994441
 • In november 2016 schreef ik voor het Soesterbergse burgerinitiatief dat zich sterk maakte voor het behoud van het lokale verzorgingshuis een persbericht getiteld 'Geen toezicht op de vele miljarden voor zware zorg'. De groep constateerde dat commerciële zorgaanbieders vele miljarden aan gemeenschapsgeld in het eigen vastgoed kunnen steken, zonder dat daar enige controle van de overheid op is. Dit bericht heeft de aandacht getrokken van het VPRO radioprogramma Argos.
 • Voor plaatsing in een vakblad voor de installatiebranche, een advertentie voor (tevens een beschrijving van) een waterfilter voor cv-installaties. Opdrachtgever: een groothandel; lengte: 1 pagina.

 

Beeldredactie en contentmigratie

In februari 2022 werkte ik mee aan de lancering van de vernieuwde website van adviesbureau Birch uit Driebergen. De meeste illustraties en stockafbeeldingen die je op deze site tegenkomt zijn door mij uitgezocht en geüpload. Een voorbeeld waar dit volledig het geval is, naast de homepage, is de pagina Thema's.

In deze opdracht was een combinatie van meerdere kwaliteiten en vaardigheden nodig. Ik heb teksten overgeheveld van de oude site naar de nieuwe en deze waar nodig licht geredigeerd. Hierbij kwam mijn kennis van content management systemen goed van pas. Ik heb passende, en liefst mooie, afbeeldingen gezocht bij de soms abstracte onderwerpen waarover Birch op zijn website communiceert. En waar nodig heb ik met Adobe Photoshop deze afbeeldingen passend gemaakt voor de specifieke eigenschappen van Birch' CMS en de gekozen layout. Alles om tot een naar mijn mening stemmig, verzorgd ogend en goed leesbaar resultaat te komen.


 

Interviews

Kees Schouhamer Immink
In 2012 maakte ik voor HiFi.nl een lang interview met Kees Schouhamer Immink, oud-medewerker van Philips' Natlab en mede-ontwikkelaar van de cd. Eerste reactie van eindredacteur Rob Nijman: "Wow, wat een verhaal... Ik ga kijken of ik het op internet gepast krijg.  ;)  Mooi verhaal wel, smakelijke anekdotes." Ik ben Rob dankbaar dat hij de kopij in zijn geheel geplaatst heeft, want dit is mijn beste werk.

In het origineel op HiFi.nl zijn de afbeeldingen grotendeels verdwenen, en ik beveel dan ook de pdf-versie aan die ik in oktober 2022 heb herzien voor mijn website.

Ynzo van Zanten
Voor de nieuwsbrief van IPMA, vakvereniging van projectmanagers, interviewde ik in 2019 'bruistablet' Ynzo van Zanten. Van 2016 tot 2022 was hij Chief Evangelist en Head of People and Culture bij Tony’s Chocolonely. Het interview was bedoeld als voorproefje van Van Zantens keynote op een congres van IPMA, en ik heb het uitgewerkt als monoloog.

Willy Schuurman
Voor Projectie, het tijdschrift van IPMA (vakvereniging van projectmanagers), voerde ik in 2018 een bijzonder vraaggesprek met Willy Schuurman. Haar missie: het leven mooier en leefbaarder maken voor állen die in een instelling leven.
Je vindt de betreffende editie van Projectie hier. Vervolgens doorklikken naar pagina 14/15.

Marcel Hertogh (TU Delft) en Hans Ruijter (Rijkswaterstaat)
Voor IPMA's tijdschrift Projectie interviewde ik in 2018 Marcel Hertogh, hoogleraar Infrastructure Design aan de TU Delft en Hans Ruijter, programmaleider bij Rijkswaterstaat. Thema was de veranderende projectcultuur bij Rijkswaterstaat in de voorbije 50 jaar.
Je vindt de betreffende editie van Projectie hier. Vervolgens doorklikken naar pagina 20/21.

Rudolf Mulder (Royal HaskoningDHV)
Voor IPMA's tijdschrift Projectie interviewde ik in 2018 Rudolf Mulder, projectleider bij Royal HaskoningDHV. Mulder was als projectmanager betrokken bij de bouw van het grote nieuwe vliegveld van Mexico-Stad. Dat was het onderwerp van dit vraaggesprek.
Je vindt de betreffende editie van Projectie hier. Vervolgens doorklikken naar pagina 18/19.

Chris Blom (WUR)
In 2020 produceerde de Wageningen Universiteit een intern digitaal magazine om de organisatie bewuster te maken van cyberveiligheid. Voor dit magazine, getiteld How Serious Are You about Data?, interviewde ik Chris Blom, product owner learning environment bij het Education Support Centre van de WUR. Thema: hoe de WUR erin slaagde om begin 2020 in no-time al het onderwijs online te krijgen. "Het onderwijs moest door, dat was de drive om alles online te krijgen." Lees het interview hier.

Marianne Hewlett (Atos)
Mijn eerste interview voor IPMA's tijdschrift Projectie, in 2017, vormde tegelijk de herstart van mijn werkzaamheden als verslaggever, na jaren van ander werk. Vandaar dat ik een bijzondere herinnering bewaar aan dit interview met Marianne Hewlett, over de toekomst van werken.
Je vindt de betreffende editie van Projectie hier. Vervolgens doorklikken naar pagina 20/21.


 

Verslaggeving

IPMA
 • Verslag van de Projectmanagement Parade van IPMA (vakvereniging van projectmanagers), eendaags congres in Den Bosch, 17 april 2018.
  Geschreven voor IPMA's vakblad Projectie. Voor het verslag doorklikken naar pagina 20/21.
HiFi.nl

 

Tests en recensies

HiFi.nl, online platform over geluidsapparatuur en muziek
 • Ik was er bij uitzondering een keer vroeg bij. Een artikel uit 2004: Openbaring. Hoe je luistert naar muziek van hoge kwaliteit uit je computer, én daartoe vier D/A-converters in de luistertest.
 • Test van een cd-speler van het Britse merk Rega, de (allang weer geüpdate en dus niet meer leverbare) Apollo. Ik vond hem erg goed.
MacFan, tijdschrift voor Apple-gebruikers
 • Test van de 'iPod Hi-Fi', een draagbare luidspreker van Apple uit 2006, bedoeld voor gebruik met de iPod. (Ik heb onlangs alle nummers van MacFan weten te bemachtigen. Ik ga dit artikel in december/januari as. scannen en uploaden. Informatie over de iPod Hi-Fi vind je tot die tijd op Wikipedia.)
 • Platen digitaliseren en in het kader daarvan ook een test van zeven verschillende geluidskaarten voor de Mac. (Ik ga dit artikel in december/januari as. scannen en uploaden.)


 

Oefeningen

Als uitsmijter plaats ik deze oude opdracht, gemaakt op last van de in 2022 overleden SvJ-docent Peter Paul Schmaal.

Interview Yuri Honing
In 2000 studeerde ik een blauwe maandag aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Voor mijn opdracht bij het vak Interview vond ik jazzsaxofonist Yuri Honing bereid en ontdekte dat interviewen een gezellige bezigheid is. Het vraaggesprek vond plaats bij Honing thuis in Amsterdam en we dronken er een biertje bij. De geïnterviewde sprak honderduit over zijn door sommige Nederlandse critici gekraakte album Star Tracks (een mooie plaat m.i.) en over ruzie met een collega. Dit was mijn eerste interview, uitgewerkt als monoloog.


 

Benieuwd 

wat ik voor je kan betekenen? Bel of app mij, op 0­6­ ­–­ ­1­9­6­8­ ­9­7­9­0, of . Ik hoor graag van je.

 
 
Handgemaakt met BBEdit door (©) Guido de Kanter, 2022-.